Ham Radio Deals
https://www.hamradiodeals.co.uk/forums/

Remote Antenna Switches
https://www.hamradiodeals.co.uk/forums/viewtopic.php?f=43&t=36782
Page 1 of 1

Author:  Gary Wilkinson [ Wed Nov 07, 2012 2:14 pm ]
Post subject:  Remote Antenna Switches

Was looking at the possibilty of running a Single Coax out to the Mast an having it feed several Antennas via a Remote Swicher, can only find MJF wich uses Voltage through the Coax or Ameritron which requires a low voltage feed via Multicore.

Has anyone had experience of doing this and can you still use a Tuner back at the Shack through the Switcher plus ant reccomendations would be awesome!

Thanks

Gary 2E0 OGZ

Author:  ei9ju [ Wed Nov 07, 2012 3:18 pm ]
Post subject:  Re: Remote Antenna Switches

I haven't used the MFJ ones but have Ameritron remote switchers.
Ameritron do both, coax and multicore control cable, the coax fed one I have switches 4 antennas and the control cable one here switches 5 antenna ports, I've also an array Solutions one that switches 6 antenna ports. I've never had any bother with either.
Yes, if you choose to you can still use an antenna tuner at the shack end and I imagine flick the tuner to by-pass for resonant antennas, the only tuner I have here is automated and has memory settings.

Author:  Gary Wilkinson [ Wed Nov 07, 2012 4:18 pm ]
Post subject:  Re: Remote Antenna Switches

What model is the Ameritron one that is Coax fed?

Author:  G0UAZ [ Wed Nov 07, 2012 7:05 pm ]
Post subject:  Re: Remote Antenna Switches

I use the same one I think, its the Ameritron RCS 8V. It has 5 antenna ports outside and one coax going from the shack, with a (I think) 6 core wire controller. Its pretty well built and the relays look decent enough. The bumph says its good to 1KW up to 250 Mhz. But Ive only used it with HF antenna's and maximum 400W shoved through it. Its been reliable and works really well. I have mine last in line after the ATU in the shack.

Its a nice neat control box 5 positions rotary control with LEDs to show which antenna you have selected, plus an on off switch. Ive had up to 3 antennas connected and in use with it, but I am planning on using all 5 ports one I get my new mast up :)

http://www.ameritron.com/Product.php?productid=RCS-8V

Author:  ei9ju [ Wed Nov 07, 2012 7:34 pm ]
Post subject:  Re: Remote Antenna Switches

It'll take UK legal limit at it's cush.
The coax fed one i have is the RCS-4. http://www.ameritron.com/Product.php?productid=RCS-4

Author:  G0TSH [ Wed Nov 07, 2012 8:27 pm ]
Post subject:  Re: Remote Antenna Switches

ei9ju wrote:
It'll take UK legal limit at it's cush.
The coax fed one i have is the RCS-4. http://www.ameritron.com/Product.php?productid=RCS-4



I have one of these as well, had to replace one relay, but other than that its been fine. Allegedly it will take 2.5KW.

Keith G0TSH

Author:  G7BZD [ Wed Nov 07, 2012 9:11 pm ]
Post subject:  Re: Remote Antenna Switches

I have the Ameritron RCS-8V, had to replace 3 led's as they failed, so
i replaced the lot, turned out the series resistor was almost a dead short.

I fitted some screening to the inside of the relay box, as when i used it in
the shack it picked up some crap from the station managers laptop psu.

Otherwise great.

Phil

Author:  Gary Wilkinson [ Wed Nov 07, 2012 11:15 pm ]
Post subject:  Re: Remote Antenna Switches

Thanks a lot guys...as always you're all awesome! :yahoo:

Page 1 of 1 All times are UTC
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/